MARS
Mars, Güneş Sistemi’nde Güneş’e uzaklıkta 4. sırada yer almaktadır. Güneş’e uzaklığı 227.900.000 km.’dir. Dünya kütlesinin sadece onda birine sahiptir. Yüzeyi sert rüzgarların etkisinde adeta uçsuz bucaksız uzanan turuncu-kahverengi düzlükler, kum tepeleri, büyük küçük kayalar ile taşlardan oluşmaktadır. Yüzeyinde yaygın durumda bulunan demiroksitten dolayı “Kızıl Gezegen” ismi ile de anılmaktadır. Dünya’ya en yakın dış gezegendir, çıplak gözle görülebilmektedir. Dünya’nın Güneş’e bakan yanında Venüs, diğer yanında Mars Gezegen’i yer almaktadır. Dünya’da bir yıl 365 gün iken, Mars’ta bir yıl 687 gündür. Mars her onbeş yılda bir Dünya’ya en yakın yere gelmektedir. Bu zamanlarda Sirius yıldızı gibi parlamaktadır.
Mars ince atmosfer tabakası, vadileri, volkanları, çöl ve kutup bölgeleri ve mevsimsel döngüleri ile Dünya’mızı andırmaktadır. Güneş Sistemi’nin en büyük volkanlarına sahip olan olan gezegendir, ancak şu anda bu volkanların hiç biri aktif değildir. Güneş Sistemi’nin en yüksek dağı olan Olimpos dağı ve en büyük kanyonu Marineris Vadisi bu gezegende bulunmaktadır. Bugüne kadar keşfedilmiş en büyük dev meteor krateri de (10,600 km uzunluğunda ve 8.500 km genişliğinde) Mars’ın kuzey yarımküresinde bulunmaktadır.
Uzay Bilimcilere göre Mars (Dünya bir kenarda tutulursa) yaşamın var olma ihtimalinin en yüksek olduğu gezegendir. Yapılan incelemeler neticesinde Mars’ın sığ bölgelerindeki su buzlarından örnekler alınması başarılmıştır. Uzay araçları ile edinilen bilgilere göre Mars daha önceden su konusunda zengindi. Yaklaşık bir buçuk milyar yıl önce aktif olan nehirler bulunmaktaydı. Ancak Mars’taki atmosfer basıncından dolayı su yüzeyinde tutunamamakta ve buharlaşıp gitmektedir.
Mars soğuk bir Gezegendir, yüzey sıcaklığı -50 derecedir. İki tane uydusu bulunmaktadır. (Phobos ve Deimos)
Web sitesindeki tüm bilgi ve resimlerin her hakkı saklıdır, kopyalanamaz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Aydınlanma yolunda ilerlerken, Astroloji'nin ışığı yolunuza rehber olsun.
Sevgiyle kalın,