Plüton

PLÜTON

pluton1

Pluton’un varlıgı resmi olarak 1930 yılında kabul edilmiştir. Bir çok gökcismini içinde barındıran Kuiper kuşağında yer alan Plüton; Güneş Sistemi’nin etrafında dönen onuncu ve en büyük cüce gezegendir. (Eris’ten sonra) Ancak Güneş Sisteminin dışında yer alan  Chiron bulunduğunda Plüton’un gezegen olup olmadığı konusu gündeme gelmiştir.

Yapılan araştırmalar neticesinde 20. ve 21. yüzyıl arasında yapılan bir çok çalışma neticesinde uzayda Plüton’un benzeri bir çok cismin var olduğu tespit edilmiştir. Bunlar arasında en önemli olanı da Plüton’dan %27 daha büyük olan Eris’tir. Bundan sonrasında yapılan bilimsel toplantılar ve alınan kararlar neticesinde Plüton gezegen olarak değil Eris gibi cüce gezegenler sınıfına dahil edilmiştir.

Pluton’un yapısı;  Kuiper Kuşağındaki diger cisimler gibidir, onlardan çok daha küçüktür ama onlar gibi taş ve buzdan oluşmaktadır. Kütlesi Ay’dan daha küçüktür, eksenindeki eğiklik nedeniyle Güneş’e Neptün’den daha yakındır. Plüton kendi ekseni etrafında 6.39 günde döner. Güneş’in etrafında dönüşü ise 248 yıldır. Yörüngesinin eğilimi 120 derecedir. Bu nedenle mevsimsel değişiklikler oldukça şiddetli yaşanır. Pluton’un yüzeyinin belli bir kısmı daima karanlık kalır.

Plüton’un  uyduları ise; Chron, Nix ve Hydra’dır.

Web sitesindeki tüm bilgi ve resimlerin her hakkı saklıdır, kopyalanamaz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Aydınlanma yolunda ilerlerken, Astroloji'nin ışığı yolunuza rehber olsun.

Sevgiyle kalın,

Karma Astrolog Jale Muratoğlu