Uranüs

URANÜS

uranus1

1781 yılında William Herschel tarafından keşfedilen Uranüs, Güneş’e yakınlık bakımından 7. gezegendir.  Güneş’e uzaklığı yaklaşık olarak 2.870.000 km.’dir. Güneş’in çevresinde bir dönüşünü 84 yılda tamamlarken, kendi çevresindeki dönüşü 17.2 senedir. Kendi yörüngesinde dönüşü yan yatmış bir şekildedir, bu sebeple iki kutbunu da zaman zaman görmek mümkündür.

Kütlesinin büyüklüğü açısından Jüpiter ve Satürn’den sonra üçüncü sıradadır. Dünya’nın yaklaşık 4 kat büyüklüğündedir. Çıplak gözle ancak sönük bir ışık gibi görülebilir, fakat bunun için gökyüzünün açık ve berrak olması gerekir. Gelişmiş teleskopla bakıldığında soluk mavimsi ve yeşil bir yuvarlak olarak görünür. Uranüs’ün bu renklerde görünmesinin sebebi ise şöyle açıklanır; soğuk dondurucu bulutlar metan gazını dondururken alttaki amonyak bulutlarının üstünde bulut katmanları oluşturur. Metan gazı ise dalga boyu ışıklarını emerken mavi ve yeşil ışıkları emer.

Buz devleri arasında yer alan bu Uranüs’ün çevresinde 10 tane koyu renkli, keskin hatlı, ince halka bulunmaktadır. Uranüs’ün eriyik halde bulunan çekirdeğinin çevresinde su, metan ve amonyaktan meydana gelen binlerce km. kalınlığında ve binlerce C derecede bir manto bulunur. Üzerindeki ağır atmosfer tabakasının yarattığı yüksek basınçtan dolayı bu mantonun kaynamasının mümkün olmadığı düşünülmektedir.

Satürn’den sonra en fazla uyduya sahip olan Gezegen Uranüs’tür. 27 tane uydusu bulunmaktadır.

Web sitesindeki tüm bilgi ve resimlerin her hakkı saklıdır, kopyalanamaz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz..

 

Aydınlanma yolunda ilerlerken, Astroloji'nin ışığı yolunuza rehber olsun.

Sevgiyle kalın,

Karma Astrolog Jale Muratoğlu