Güneş

GÜNEŞ

gunes1

Güneş; Güneş Sistemi’nin %98’ini oluşturan ve merkezide yer alan bir yıldızdır. Diğer kısmında Gezegenler, Astroidler, Göktaşları, Kuyruklu Yıldızlar ve Kozmik tozlar bulunmaktadır. Dış katmanların yoğunluğu merkeze oranla daha düşüktür. Güneş; Samanyolu Gökadası’nda yer alan milyarlarca (yaklaşık 200 milyar) yıldızdan bir tanesidir. Ancak Dünya için önemi büyüktür.; yaydığı ısı, ışık ile hayatın var olmasını sağlar. Işı ve ışık yanında radyasyonda yaymaktadır.

Güneş Hidrojen (yaklaşık %75), Helyum (yaklaşık %24-25) ve ağır metallerden oluşmaktadır. Helyum gibi ağır elementler merkezinde yer almaktadır. Güneş sürekli olarak hidrojeni helyuma çevirmekte ve bundan dolayı nükleer füzyonlar meydana gelmektedir. Bunların sonucunda ortaya çıkan ısı en çok çekirdekte hissedilmekte, oradan da dış katmanlara doğru iletilmektedir. Ortaya çıkan büyük ısı ve ışık enerjisi, önce Güneş’in tabakalarına sonrasında ise uzaya kinetik parçacıklar halinde yayılır.

Güneş’in çapının uzunluğu 1.4 milyon km.’dir. Dünyaya olan uzaklığı 150 milyon km.’dir. Işığı Dünyamıza 8 dakikada ulaşır. Dünya’nın çapının 109 katıdır, ağırlığı ise Dünya’nın ağırlığının 333.000 kadar fazlasıdır. Dünya ile yoğunluğu kıyaslandığında ise, Güneş Dünya’nın yoğunluğunun sadece dörtte biri kadardır. Kendi etrafında saatte 70.000 km. hızla dönmekte, bir tam döngüsü 25 gün sürmektedir.

Nükleer Füzyonlar sayesinde çok yüksek enerji taşıyan Fotonlar, Kozmik Gama ve X ışınları ortaya çıkar. Fotonların çıkardığı bu yüksek enerjinin çok az bir kısmı Güneş’in  plazması tarafından emilir. Bu ışınlar tekrar düzensiz olarak yayılmaya devam ederler. Kusursuz bir küre şeklinde olan Güneş; öylesine mükemmel bir yapıya sahiptir ki, kutuplar arası çapı ile ekvator çapı arasında ki fark sadece 10 km.’dir. Güneş’in katı bir yapısı yoktur, bu nedenle dönerken ekvatordaki hızı kutuplardan daha fazladır. Ekvatorda dönüş hızı 25 gün iken, kutuplarda 35 gündür. Güneş’in yapısı katı cisimlerden oluşan gezegenlere göre daha farklı olduğu için belirli sınırları da yoktur. Dış katmanlarından içe doğru gidildikçe yoğunluğu azalmaktadır. Çekirdeği toplam hacminin %10’u kadardır, fakat yoğunluğunun %40’ını oluşturmaktadır. Güneş’in iç yapısı ancak Helyosismoloji vasıtasıyla incelenebilmekte ve görüntülenebilmektedir. Güneş’in çekirdeğinin yoğunluğu 150.000 km/m³, çekirdek sıcaklığı ile 15.6 milyon C, yüzey sıcaklığı ise 5.500 C° dir.

Web sitesindeki tüm bilgi ve resimlerin her hakkı saklıdır, kopyalanamaz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Aydınlanma yolunda ilerlerken, Astroloji'nin ışığı yolunuza rehber olsun.

Sevgiyle kalın,

Karma Astrolog Jale Muratoğlu