Titanlılar ve Olympuslular

 

TİTANLAR VE 12 OLYMPOSLULAR

Titan ve 12 Olympus

Yunan Mitolojisinde Evrenin çocukları Titanlar, oldukça iri, çok güçlü ve yaşlı Tanrılardı. Temel inanca göre Titanların sayıları oldukça çoktu. Fakat kimisinin gücü, kudreti ve önemi diğerlerine göre daha fazlaydı.

En önemli Titan Kronos’tu; diğer adının Satürn olduğunu bildiğimiz bu yaşlı bilgenin, neden en önemli Tanrı olarak nitelendirildiği aslında açıkça ortadadır. Astrolojinin yaşlı, ağır, bilge, sert, disipline eden, ders veren, eğiten, hakimiyeti altındakileri ezip geçme gücüne sahip, gösterdiği yolda gitmeyip ısrarla kendi bildiğini okuyanı zorla da olsa hizaya getiren gezegeni Satürn! Satürn aynı zamanda kısıtlamaları, korkuyu, otoriteyi, intizamı, yoksunluğu, denetimi yöneten bir gezegendir. Tüyleriniz ürperdi değil mi? Böyle bir gücün önünde herkes tabii ki diz çöker! Çöktüler de.. Diğer Tanrılar Kronos’un hakimiyetine boyun eğdiler, ta ki oğlu Zeus onu tahtından indirip kendisi başa geçip diğer Titanları kendi egemenliğine boyun eğdirene kadar! Zeus diğer adı ile Jüpiter; yani Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni. Satürn ondan büyüklük olarak bir sonraki sırada yer alır. Zeus’un yani Jüpiter’in olduğu dönemde bolluk ve bereket hâkimdi. Astrolojide de Jüpiter adeta değdiği yere bir tılsımla genişlik, neşe, zenginlik getiren bir gezegen olarak tanımlanır. Zeus’un başta olduğu dönemde Yunanlılar oldukça refah içinde olmalılar.

Peki ya diğer Titanlar kimlerdi?

Yunan Mitolojisi’nde büyük Titanlar evrenin, yer ve göğün çocukları, dünya olaylarını yöneten yaşlı Tanrılardı.  Başlıcaları Okeonos (dünyayı kuşattığına inanılan ırmak); eşi Tethys, Hyperion (güneşin, ayın, şafağın babası), Themis (adalet Tanrısı), Atlas (omuzlarında dünyayı taşıyan Tanrı), Prometheus (insanlığın kurtarıcısı)  ve onun babası İapetos sayılmaktaydı.

Ya Titanlardan sonra? Zaman geçtikçe Yunan Mitolojisinde Titanların yerini çocukları 12 Olymposlular almaya başladı.  Bu ismi nereden aldıklarına gelince; bunun hakkında çeşitli inanışlar vardır. Kimilerine göre bu Tanrılar kutsal bilinen Yunanistan’ın en yüksek dağının tepesinde yerleşmişlerdi ve bu yerin adı da Olympos’du. Kimilerine göre ise Olympos bir dağın tepesi olamazdı. Çünkü Zeus istediği taktirde tüm yeryüzünü ve denizleri bu dağın tepesine asabilecek güçteydi.

Peki nasıl bir yerdi o zaman Olympos? Bir gök de olamazdı, çünkü ünlü felsefeci Homeros eserinde Poseidon’un denizlerin hakimi, Hades’in yeraltınının hakimi, Zeus’un ise göklerin Tanrısı olduğunu söyler. Nasıl bir yer olduğu hakkında çeşitli söylemler olsa da, Yunan Mitolojisinde Tanrıların yaşadığı yerdi Olympos; ve buraya ancak mevsimlerin koruduğu bulutlardan oluşmuş büyük kapılarla girilebilirdi. Bu yerde Tanrılar yerler, içerler ve güçleri ile her şeyi kontrol altında tutarlardı.

KİMDİ BU 12 OLYMPOSLULAR?

1- ZEUS (JÜPİTER- Başkan)

2- POSEIDON (NEPTUNUS-Zeus’un erkek kardeşi)

3- HADES (PLUTON-Zeus’un erkek kardeşi)

4- HESTIA (VESTA-Zeus’un kız kardeşi)

5- HERA (IUNO-Zeus’un karısı)

6- ARES (Zeus ile Hera’nın oğlu)

7- HEPHAISTOS (Vulcanus- Hera’nın ve kimilerine göre Zeus ile Hera’nın oğlu)

VE DİĞER OLYMPOSLULAR İSE ZEUS’UN ÇOCUKLARI İDİ!

8- ATHENA (MINERVA)

9- APOLLON

10- APHRODITE (VENUS)

11- HERMES (MERCURIUS)

12- ARTEMIS (DIANA)

Web sitesindeki tüm bilgi ve resimlerin her hakkı saklıdır, kopyalanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

 

Aydınlanma yolunda ilerlerken, Astroloji'nin ışığı yolunuza rehber olsun.

Sevgiyle kalın,

Karma Astrolog Jale Muratoğlu